Monday, 1 December 2014

Petua merawat kenan gatal

last week tengok keyword ade org search "bomoh gatal"
haipppp hahah..
mesti sebab pernah tulis entry kenan adik hana tu kot..
by the way setakat hari ini adik hana dah tak gatal2 lagi, Alhamdulillah..
meh kita senaraikan ilmu merawat kenan yg kita dah cuba,,
1) Petua dari nenek
Bangun pagi, mami tekan ibu jari ke lelangit lepas tu golek2 kat ibu kenan sambil selawat 7 kali dan doa minta Allah sembuhkan kenan adik hana. 
2) Petua dari rakan blog
Baca dari surah Al -Baqarah,ayat 243
dekat "ulufun" tu ulang 3 kali.(saya baca sampai hadzaralmaut) sambil buat gaya cubit buang ibu kenan dan doa minta Allah sembuhkan kenan. 
3) Bawak pegi jumpa bomoh kenan
Dekat kg tokpa ade bomoh kenan nama pak adik. Pak adik guna minyak masak golek2 dekat ibu kenan sambil selawat (7 kali kot sbb kejap je) 
4) Mandikan dengan CMD dan sapu dengan herbal blend Shaklee.
Rawatan yang memberi kesan paling signifikan adalah lepas jumpa pak adik.
Lepas tu adik hana dah x menggaru langsung dah,,
huwaaa Alhamdulillah..
Apa beza petua lain same je kenapa yg lain x memberi kesan?
Satu je beza yg mami dapat rumuskan
TAHAP KEYAKINAN SI PEMBUAT
mami yakin level budak darjah satu, pak adik yakin level phd..
hihih
selamat mencuba ye kepada yg google cari petua rawat kenan tu ☺
kalau nak cuba bt sendiri, buat dengan yakin level phd yeahh..

Nak kulit sihat cerah tanpa masalah jerawat, jeragat dan kulit kusam? Kak imm boleh bantu anda. Hubungi kak imm di 0179191671

Jyaa mata ne,

Sunday, 19 October 2014

Kenan gatal rupanya

Haritu kan saya dok syak adik hana ade ruam sabun ruam peluh,,
asal mandi bersabun je naik bintik merah,,
asal berpeluh je mesti menggaru-garu,,
tp saikin makin teruk la,,
x sabun pun tetap ade bintik2 merah mcm campak tu,,
kat bawah leher, kat belakang, atas punggung, dada,,
sian die asek menggaru2 je,,kuku kna sentiasa potong,,kalau tak nnt mudah berdarah kalau die dok garu,,
semalam ayah long, abang umi dtg rumah,,
die kata adik hana ni kna kenan,,
bukan kenan = badi tau,,
kalu kt kelantan kenan merujuk kepada gatal ruam, bisul di kepala, atau mata berkelip abnormal di kalangan kanak2,,
kenan akan hilang sendiri seiring dengan pertambahan usia,,
sejarah kenan family kami
ciksu naik bisul kat kepala, x ingat pulak smpai umur berapa,,
ayah cu pulak kenan mata kelip,,
hoiii yg ni lame gile sbb seingat saya die masuk sekolah rendah pun mata kelip die x sembuh lagi,,
entah sampai umo berapa ntah..
Amjad sepupu aichan kena kenan bisul jugak,,
penuh kat kepala bisulnya,,
sembuh lepas pg bomoh kenan,,
tapi pakcik bomoh tu dah meninggal,,
Mcam mane nak kenalpasti kenan?
Cuba rasa ada macam biji2 kat belakang kepala, leher atau bawah telinga,,
kalau ada biji2, kenan la tu,,
biji2 tu org panggil ibu kenan,,
ibu kenan ade dua biji kiri kanan..rasa dgn jari mcm guli bergolek2.
perghh kepala mcm budak laki,,bile rambut nak panjang dik?
ibu kenan adik hana ade 2 biji kat blakang kepala,,
selagi ibu kenan x hilang, selagi tu la penghidap die akan alami gatal2, bisul, or mata kelip..
Ibu kenan boleh dipecahhilangkan oleh orang yg pakar(bomoh kenan),,
die buat penawar kapur sireh,,
tp ade jugak ibu kenan degil xmau pecah,,
tp xyah risau blebih sbb ibu kenan akan hilang sndiri bile budak tu dah besar,,
masalahnye xtau la die nak hilang mase umo budak berapa tahun kan?
Dibuatnya umo 10,11 tahun x hilang2 cane?
Kesian budak hahaha
kenan dikatakan xde penawar(kecuali ibu die dibuang oleh bomoh),
so, kalu letak ubat, bisul, gatal akan hilang smentara, nnt dalam mase singkat, datang lagi,,
ooo mcm tu ke?
ade lagi satu petua nak buang ibu kenan,,
letak ibu jari kat lelangit pastu golek2 ibu kenan tu,,
boleh imagine tak cane?hahaha
Dgn explaination ayahlong pasal kenan,
mami rase adik hana ni kna kenan gatal kot,,
Kesian adik hana gatal2 kadang2 tjaga tgh2 malam sbb gatal,,
mami try buat jugak petua golek2 dgn ibu jari tu,,
semoga mami berjaya hilangkan ibu kenan adik hana,,
part pegi bomoh tu,,errr
pnah bawak amjad pg bomoh kenan mase die kecik,,
apentah yg bomoh tu baca hahah,,
so skang ni mami guna herbal blend shaklee sapu kat bintik gatal adik hana,,
mase mandi lumur CMD dekat badan die,,
okei la,,kurang garu2 dah,,
tp bintik2 merah mmg hilang kejap je,,nnt ade lagi,,
tp xpelah,,kurang gatal2 miang tu, kurang la sikit die garu,,xde la kulit die luka2 sebab garu kan..
so, kawan2 kat luar kelantan familiar tak dgn kenan adik hana ni?
korang panggil ape?
ade petua lain cane nak hilangkan ibu kenan tak?

Nak kulit sihat cerah tanpa masalah jerawat, jeragat dan kulit kusam? Kak imm boleh bantu anda. Hubungi kak imm di 0179191671

Jyaa mata ne,

Monday, 17 February 2014

Kisah ngeri aichan dan kutu angin

Masih dgn kisah aichan dan kutu angin,,
aichan kna gigit dgn spisis yg besar tu,,
gambar saye gugel tauu..aichan  kna gigit dgn spisis yg besar tu.
awal2 mami nampak saiz die sekecik semut hitam je,,
pagi esoknye da sebesar biji betik,,
penuh telinga hoii,,
letak minyak tyt xjadi,,
x gugur jugak kutu ni,,
so ayah decide bawak g klinik lah,,
kt klinik doc tarik gune tweezer,,
doc kate sbb kutu tu duduk kt bahagian dpn,,
n boleh nampak dr luar,,
so die berani lah nak tarik kuar,,
kalu kt dalam sangat,,doc pun x berani nak buat..
Huhuh
mse nak kuarkan makhluk ganas tu,,
dua org kna pegang aichan,,
ayah peluk smbil pegang tangan n kaki,,
mami pegang kepale,,
misi tolong suluh,,
aichan meraung smbil meronta,,
sbaik doc hebak,,
skali tarik da jumpe target n kuarkan,,
aichan nangis kuat gile sampai doc bg hadiah beg nak bg die berenti nangis,,
hahahah
apepun binatang buas tu da bjaye di kluarkan
bekas gigitan msih rase kot sbb die msih xbg pegang telinga,,
tp demam da kebah la,,
alhamdulillah mimpi ngeri da berakhir,,
owhh ini tips yang kawan2 mami share kalu sesape kna gigit kutu angin ni,,
- letak minyak angin smpai kutu tu lemas n mati lalu die akan jatuh sndiri
- letak kapur makan nnt kutu panas lalu mati n akan gugur sndiri jugak
- letak air tembakau nnt kutu mati(sbb pening dgn nikotin ke?) n gugur sndiri
- kalu seme x bejaye,moh la kite ke klinik/spital mntak kepakaran doc kuarkan binatang itu haha
tamatlah kisah aichan da kutu angin
(org kelantan panggil ppirah,,org utara panggil cikenit)
((kenit yang berkuase raksasa))
budak demam kna gigit makhluk buas..

Followers