Monday, 26 December 2016

Suntikan semangat

Kak imm suka google journal. Sekali keluar journal bernama sendiri wohhhaa.


Sejak balik dari nihon dulu kak imm tak pernah contact balik sensei, so kak imm memang taktahu langsung kak imm punya final thesis tu sensei hantar ke Oxford Journal.

Overwhelming gile perasaannya.

Projek kak imm buat ialah
In order to create an ochre suppressor tRNA which exclusively recognizes UAA codon, we replaced the G34 at the first position of yeast tRNATyr[GΨA] anticodon with pseudouridine34 (Ψ34) by using the molecular surgery technique.
Dah tak ingat la kite buat ape, 8 tahun dah berlalu hahah. Tapi basically kak imm mastering the molecular surgery technique tu la.

Faktor utama sensei bagi kak imm projek tu, sebab kak imm OCD kahkahkah. Mata kita sangat tajam. Experiment dalam skala microliter(πl). Titisan lebih kecil dari kepala jarum.

So, sebab ketajaman mata dan kestabilan tangan yang sangat tinggi, kak imm berjaya buat projek ni dengan result cemerlang.

Ingat balik masa final year. Kehidupan memang habis dalam lab saja. Dari pagi sampai tengah malam. Weekend pun masuk lab. Tapi memang berbaloi.

Tak dapat masuk oxford uni pun takpelah, sekurangnya nama ada dalam oxford press hahaa.

Wahh tiba2 rindu suasana lab.

Mode dahulukan keperluan berbanding kehendak


Pengakuan ikhlas : INI ADALAH KEHENDAK, BUKAN KEPERLUAN. HAHAHH
Sejak si klasik d40 dah macam tak betul, hidup segan tapi belum mau mati, aktiviti mengambil gambar kite juga jadi agak terbatas. Takde mood langsung nak snap2 bila hasilnya jauh dari kualiti yang diidamkan.Yela bila kite dah biasa dengan gambar terang, sharp, lighting perfect, bila amek gambar dengan kamera tepon, gambar blur sikit pun dah mendatangkan stress tau tak. 
Memandangkan aqil dah booking sebelah bahu kite, membawa dslr adalah jadi sesuatu yang amat membebankan. Maka kite mengidam compact camera sajalah. Lagipun kite bukan nak jadi jurugambar perkahwinan, takperlu kamera pusing2 besar2 hihihi. Lagipun, dslr mahal gila weii, baik kite beli goldbar 20gram kalau ada cash 4000 haha.
Alahh beli jela tepon yang kualiti cameranya bagus. Snap2 terus post kt fb katenya.
Tulah, kalau ada 3000++ berminat juga dengan iphone ke, samsung ke, tapi memandangkan kite jenis takpandai sangat jaga tepon suka campak2 je, guna tepon murah2 saje sudah la haha. Wahh ada 3ribu dah boleh dapat emas 15gram ++ tu. (ehh asek emas je lah yang kite fikir ehh wakakaka)
So, kite nak camera, nak camera, nak camera. Dengan keazaman yang tinggi, marilah mula menabung. Kite tengok nanti, bila duit dah ade RM 1500, kite beli camera ke, kite beli emas? (wakakaka obsess emas)
~kite dulu pernah beli kamera dengan harga 3man yen (rm1200--) , 1.5man(nilai rm600 lebih kurang) kite bayar dengan syiling~  
Entry lama : 25/06/16 : WISHLIST

Akhirnya Allah datangkan rezeki.
Dia bagi kite RM 2ribu plus.

Dan, kite tak beli kamera pun, tapi kite guna duit tu untuk kembangkan bisnes hihi. Kite upgrade jadi tokei emas pulak hihi.

Kite rasa kite dalam mode fokus bisnes sefokusnya.

Banyak je senarai kehendak, tapi bila ada duit, terus terfikir nak spend untuk bisnes dulu.

Teringat kata mentor bisnes kite, dia nak beli kereta mewah bila dia dah taktahu nak belanjakan duit untuk apa.

Duit bisnes - dah asing siap2
Duit sedekah, zakat, tax - dah setel
Duit mak ayah - dah bagi beribu sebulan

Still, ada duit jimba yang sangat banyak sampai taktahu nak beli ape dah. So, dia beli kereta bmw haha.

Okeilah, kite pun nak follow. Kalau korang nampak kite dah beli benda2 baru tu, maksudnya masa tu kite dah banyak sangat duit sampai taktahu nak buat ape la tu hahahahah.

Doakan ehh kite boleh capai tahap tu.

Nak kulit sihat cerah tanpa masalah jerawat, jeragat dan kulit kusam? Kak imm boleh bantu anda. Hubungi kak imm di 0179191671

Jyaa mata ne

Followers