Tuesday, 3 January 2017

Buat sendiri rak besi dapur

Haritu en suami buatkan rak besi letak dekat dapur. Main purposenya adalah untuk letak water dispenser coway yang besar gabak itu.


Tapiii, selain dari ruang letak penapis air, ruang lain pada rak itu amatlah tidak praktikal kepada kite hahaha.

Maka gigihlah kite bertukang sendiri semalam pasang balik rak tu ikut kite punya selera hehe. Mestilah kena ikut selera kite sebab kite kan yang habiskan masa sehari2 dekat dapur tu.

Maka, ape2 yang ada di dapur perlulah praktikal dengan fungsinya dan menyenangkan hati bila dipandang, barulah boleh memasak dengan gembira gitu. (Ya lah sangatt)

☝(Terasa sangat bahasa melayu level SPM karangan di atas ini)

Besi ni en suami beli dekat hardware dan mintak diorang potong siap2. So sebelum pegi hardware, silelah ukur dan lukis siap2 nak design rak camane. Syukurlah kite ada en suami yang pandai design rak. (Tepuk2 bahu sendiri)

Kalau korang macam blurr nak ukur camane, just ukur panjang, lebar dan tinggi rak yang korang nak. Nanti orang hardware taulah nak suggest banyak mana besi yang korang perlu beli. Minta diorang lukiskan design rak tu pun boleh huhu.

Harga besi tu RM 13/20 kaki. Untuk buat rak sebesar tu plus dengan papan plywood dan plastik cover papan tu, total semua dalam RM 300 kot. Berbaloi lah, lagipun kita boleh customize nak ruang2nya sebesar mana.


Banyoknye vitamin mami, telan semua ke tu?

Taklah, ada yang botol kosong tapi kite simpan, senang kalu prospek tanya bahan2 dalam vitamin, nak tengok rupa bentuknya ke, sup sap sup kite snap gambar hihi.


Disebabkan kite selalu merungut kabinet dapur tinggi dan tangan cepat lenguh bile memasak, en suami buatkan kekuda kecik ini juga hihi. Dah takboleh merungut lenguh tangan hahaha.

Okeh nak bersiap nak pegi hospital, nanti kite cerita dekat next entry.

Jyaa nee


Followers