Saturday, 18 March 2017

Dibukakan hijab untuk baca setiap hikmah

Assalamualaikum semua

Alang2 blogger terkenal jawab emel kite, baik kite tempek sini jugak hihi..

Kak imm memang beremel dengan kak D green epal sejak dulu2 tahun 2010 lagi. Taklah selalu, tapi dalam setahun ade lah sekali dua.

Sejak 2,3 tahun ni nampak kak D sangat banyak berubah. Penulisan dia pun lebih banyak "isi". Kite suke kak D punya cara kupas satu2 isu. Dia punya pandangan macam lain dari orang lain hahah.

Last week kite emel kak D. Dia jawab dalam entry hikhik. Teruja pulak iols. So kak imm share kat sini jugak tau. Kak D dah ajar ni, jomlah kita sama2 amalkan.

SIDE POSITIF JE? 

Tak.

Doa aku tu bukan sebab En Wan.
Tapi sebab banyak perkara lain.

Makin lama kita hidup, makin ramai kenal orang, makin banyak isu yang akan timbul.
Tak semua kita boleh terima bulat-bulat.
Jadi kita perlukan 'something' untuk membolehkan kita terima banyak situasi supaya kita boleh terus bergerak dengan selesa.

Keyword is hikmah.
Kalau kita tak dapat cari hikmah, kita akan mudah rasa tersinggung, sakit hati, frust and susah nak memaafkan.
Hikmah ni macam 'roh' dalam dakwah.
Hati yang keras macam batu sekalipun akan lembut kalau nampak hikmah.

Aku start baca doa tu setiap hari sejak aku ke umrah kali kedua tahun 2015.
Masa nak ke umrah 2015 tu aku tak tau nak mintak apa.
Dari kat rumah lagi aku dok pikir apabenda aku nak mintak kat sana kali ni.
Nak kata semua yang aku nka dah dapat pun tak jugak.
Tapi aku terasa nak something yang berbeza.
But still aku tak nampak apabenda yang aku nak mintak.

Kat sana, doa ni tiba-tiba muncul dalam kepala.
Dan sepanjang kat sana memang itu aje lah yang aku dok ulang-ulang.
Seolah-olah macam mulut aku tak terluah nak mintak benda lain.
Fikiran tu terbayang nak mintak macam-macam tapi everytime aku baca doa ni aku rasa macam cukup dah. Rasa macam ni lah yang paling penting sekali.

Tapi masa tu aku belum faham sepenuhnya maksud hikmah.
Apa yang aku faham waktu tu, hikmah ni macam petunjuk. Tu je yang aku faham.
So aku rasa doa tu dah cukup hebat.

"Ya Allah, bukakan hijab hatiku agar aku nampak hikmah disebalik setiap perkara".

Best gila doa tu.
Aku pun tak pernah terpikir nak berdoa macam tu. Nak susun ayat macam tu pun tak terpikir.
Dah macam ayat orang warak-warak je bunyiknya.
Tau-tau je kat sana dapat ilham berdoa macam tu.

Dalam surah Maryam ada sebut pasal hikmah, "Dan kami berikan kepadanya hikmah sedari ia masih kanak-kanak (Maryam : 12).

Dalam surah An-Nahl pun ada sebut, "Serulah kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan nasihat yang baik (An Nahl : 125)

Dalam Al-Baqarah pun ada, "Allah memberikan hikmah kepada siapa saja yang Dia kehendaki (Al Baqarah : 269)

Lepas baca tafsir ni baru aku faham, hikmah ni bukan sekadar petunjuk macam yang aku faham selama ni.
Selama ni aku faham petunjuk tu adalah satu bantuan dari Allah. Macam miracle.
Rupanya lebih dari tu.

Hikmah rupanya bermaksud kefahaman. Kefahaman tentang ilmu yang disertai amal.
Sesuatu yang mampu membuatkan penerima hikmah itu menempatkan sesuatu pada tempatnya (adil/fair). Yang menjadikan perbuatan penerima hikmah itu dilakukan pada waktu yang tepat dengan cara yang tepat.

Doa tu hebat tau.
Lengkap dari semua sisi.
Sebab tu dalam entry umrah aku dulu aku share doa ni.
Aku rasa mustahil doa ni Tuhan ilhamkan kat aku sorang.
DIA tau blog aku ramai reader.
DIA nak tengok aku gunakan tak medium blog tu untuk share doa ni atau aku nak pulun doa ni sorang-sorang.
So aku share.
Bila aku dah share tu buat lah ya?
Kasik la aku share pahala korang pulak.

Balik dari umrah aku semakin praktikkan doa tu luar dan dalam.
Maksudnya, doa is doa, dalam masa yang sama aku cuba pratikkan apa yang aku doa tu dalam kehidupan harian.

Kalau ada benda yang En Wan buat aku tak berapa setuju, aku try to cari apa hikmah, apa perkara yang baik disebalik apa yang aku tak suka tu.
Kalau kau cari benda buruk, walau buruk tu sikittttt, kau akan anggap itu besar.
Sama juga dengan baik.
Kalau kau nak cari benda baik, walaupun baik tu sikittttt sangat, kau akan nampak benda baik tu besar.

Kalau nak kata aku always amik side positif, rasanya tak jugak.
Entah, aku pun tak perasan if aku always ambik positif side.
Tapi aku lebih kepada - malas layan.
Maksudnya, apa benda yang boleh mengurangkan serabut, aku akan elakkan.
Kalau membagi kau menang tu lebih baik dan tak menyerabutkan, why not kan?
Dah tak jadi keje pulak aku nak sentap-menyentap semata-mata nak menangkan diri. Eh tak kuasa.

Aku spesis degil.
Mak bapak aku tau aku memang degil.
Kalau aku kata aku nak, aku akan buat sampai aku dapat biarpun aku terpaksa gerak sorang.
Daripada kecik aku dah biasa buat benda tak ikut majoriti. Maksudnya nak buat sesuatu tu aku tak kisah kalau takde geng, atau takde sokongan majoriti.
Takde sokongan pun aku tetap akan buat kalau aku rasa apa aku nak buat tu betul.
Aku takkan kacau orang. Aku buat je keje aku.
Aku punya konsep, kau tak sokong takpe. Asal kau diam jangan kacau aku, cukup.

Tapi En Wan ni jenis yang kacau orang! 😆😆
Dan apa yang dia nak buat mesti ada sokongan (paksa orang sokong. Kahkahkah).
Contohnya kan, dia nak buat satu projek.
Dia akan bincang dengan aku. Tapi dia punya bincang tu sekadar memberitahu je lah.
At the end kau suka ke kau tak suka ke, kau kena suka jugak apa dia buat.
En Wan jenis ikut majoriti. Dia tak berapa berani buat sesuatu berseorangan. Dia jenis yang lebih berhati-hati. Sebelum dia buat apa-apa dia mesti nak kena pastikan dari setiap sudut apa yang dia buat tu ok.
Kiranya, apa benda yang dia nak buat kalau takde sokongan dan keyakinan yang kuat, dia takkan buat.
However kalau dia tetap nak buat jugak, maknanya kau akan dipaksa untuk sokong dia supaya dia yakin apa yang dia nak buat tu betul. Kahkahkah.
Kau paham tak agak-agak?

Aku bukan cuba nak bajet positif dengan apa je yang En Wan buat.
Tapi macam aku cakap tadi, dalam buruk mesti ada baik.

Buruk : En Wan ni garang.
Baik : Garangnya bertempat.

Buruk : Sangat teliti sampai aku rimas!
Baik : Dia berhati-hati, mengurangkan risiko kerugian.

Buruk : Sangat berkira dengan duit.
Baik : Tak boros.

Buruk : OCD 😂😂
Baik : Kemas.

Buruk : Suka paksa aku ikut pilihan dia.
Baik : Dia anggap sokongan aku sangat penting.

Nak cari salah orang memang senang.
Tapi nak cari baik orang pun bukan susah sangat, ye tak?

Ilmu hikmah bukanlah ilmu magik yang dijadikan bahan untuk tarik perhatian.
Ilmu hikmah ni adalah panduan untuk membimbing kita kenal ajaran Allah dan Rasul, sehingga kita faham mana boleh mana tak, mana yang diperintahkan dan mana yang dilarang. Dengan ilmu hikmah itulah kita akan jadi orang yang benar dalam perkataan dan perbuatan.

So macamana nak blaja untuk nampak hikmah?

Jauhkan gosip.
Jauhkan dari baca banyak artikel gosip dan berunsur fitnah.
Bila jauh dari perkara ni, hati akan bersih.
Banyakkan amalan zikir.
Banyakkan tabaruk (tawassul).

Insyallah, kita buat, kita dapat.

credit : Kak Diana Ishak Green Apple

18 pilihan set kurus Shaklee

Assalamualaikum semua,

Kak imm nak share 18 set kurus Shaklee yang korang boleh pilih mengikut bajet masing2 dan kesesuaian masing2.

Set paling asas dan paling murah yang boleh diamalkan
Alfalfa Complex Harga runcit RM53.75
Lecithin Harga runcit RM52.50 
Jumlah RM106.25

 Bagi mereka yang ada masalah sembelit dan jarang buang air besar
Herb-Lax Harga runcit RM52.50
Lecithin Harga runcit RM52.50
Jumlah RM105.00 

Bagi mereka yang ingin cepat turun berat dengan bajet tidak melebihi RM200
Set asas paling sesuai untuk ibu menyusu
Alfalfa Complex Harga runcit RM53.75
OmegaGuard Harga runcit RM136.00
     Jumlah RM189.75 

Ingin cepat turun berat dengan set paling asas dan jimat
Sesuai untuk anda yang hadapi masalah pelawasan
Herb-Lax Harga runcit RM52.50
OmegaGuard Harga runcit RM136.00

Membakar lemak kuasa dua. Bagus untuk ibu menyusu.
Alfalfa Complex Harga runcit RM53.75
Lecithin Harga runcit RM52.50
OmegaGuard Harga runcit RM136.00
Jumlah RM242.25

Membakar lemak kuasa dua. Sesuai untuk anda bermasalah sembelit
Herb-Lax Harga runcit RM52.50
         Lecithin Harga runcit RM52.50
OmegaGuard Harga runcit RM136.00
Jumlah RM241.00

ESP membantu diet kalori selain manfaat halang lemak baru. Bagus untuk ibu menyusu
ESP Harga runcit RM150.00
   Alfalfa Complex Harga runcit RM53.75
Lecithin Harga runcit RM52.50
Jumlah RM256.25


Set lengkap asas sesuai untuk masalah pelawasan
ESP Harga runcit RM150.00
Herb-Lax Harga runcit RM52.50
   Lecithin Harga runcit RM52.50

Jumlah RM255.00

Set kurus yang mempunyai bonus kecantikan kulit. Sesuai untuk ibu menyusu
ESP Harga runcit RM150.00
Alfalfa Complex Harga runcit RM53.75
OmegaGuard Harga runcit RM136.00
Jumlah RM339.75

Set kurus yang mempunyai bonus kecantikan kulit. Sesuai untuk yang mengalami sembelit
ESP Harga runcit RM150.00
Herb-Lax Harga runcit RM52.50
OmegaGuard Harga runcit RM136.00
Jumlah RM339.75

Turun berat dengan cepat sambil mendapat manfaat kecantikan kulit, kuku dan rambut. Sesuai untuk ibu menyusu
ESP Harga runcit RM150.00
Alfalfa Complex Harga runcit RM53.75
Lecithin Harga runcit RM52.50
OmegaGuard Harga runcit RM136.00
Jumlah RM392.25

Turun berat dengan cepat sambil mendapat manfaat kecantikan kulit, kuku dan rambut. Sesuai untuk yang mengalami masalah sembelit
ESP Harga runcit RM150.00
Herb-Lax Harga runcit RM52.50
Lecithin Harga runcit RM52.50
OmegaGuard Harga runcit RM136.00
Jumlah RM391.00

Cinch Shake sebagai meal replacement. Sesuai untuk mereka yang ingin mengurangkan makan nasi
Cinch Shake Mix Harga runcit RM173.00
Alfalfa Complex Harga runcit RM53.75
Lecithin Harga runcit RM52.50
Jumlah RM279.25

Cinch Shake sebagai meal replacement. Sesuai untuk mereka yang ingin mengurangkan pengambilan nasi dan bermasalah sembelit
Cinch Shake Mix Harga runcit RM173.00
Herb-Lax Harga runcit RM52.50
Lecithin Harga runcit RM52.50
Jumlah RM278.00

Set kurus yang mempunyai manfaat kecantikan dan penjimatan wang
Cinch Shake Mix Harga runcit RM173.00
Alfalfa Complex Harga runcit RM53.75
OmegaGuard Harga runcit RM136.00
Jumlah RM362.75

Set kurus yang mempunyai manfaat kecantikan dan penjimatan wang dengan masalah sembelit
Cinch Shake Mix Harga runcit RM173.00
Herb-Lax Harga runcit RM52.50
OmegaGuard Harga runcit RM136.00
Jumlah RM361.50

Set kurus yang mempunyai kuasa berganda dalam menurunkan berat disamping manfaat kecantikan
Cinch Shake Mix Harga runcit RM173.00
Alfalfa Complex Harga runcit RM53.75
Lecithin Harga runcit RM52.50
OmegaGuard Harga runcit RM136.00
Jumlah RM415.25

Set kurus yang mempunyai kuasa berganda dalam menurunkan berat disamping manfaat kecantikan dengan masalah sembelit
Cinch Shake Mix Harga runcit RM173.00
Herb-Lax Harga runcit RM52.50
Lecithin Harga runcit RM52.50
Jumlah RM414.00

Woww, banyaknyaa taktahu nak pilih yang mana. Hee korang jangan risau, korang boleh klik Kak imm, bantu saya cari set kurus😘

Kak imm akan bagi konsultasi untuk bantu korang pilih set kurus yang terbaik, mengikut bajet dan kesesuaian korang. Dan yang pasti, set yang korang pilih tu berkesan secara optimum dan memberi result yang korang impikan😘

Jom kurus dan sihat!


3 LANGKAH UTAMA UNTUK KURUS DENGAN SIHAT

Ada 3 langkah utama yang penting dalam proses penurunan berat badan iaitu BAKAR, BUANG dan BINA. 

Vitamin dalam SET KURUS SHAKLEE lengkap kerana dah cover 3 langkah utama untuk kurus. 



1) BAKAR/PECAHKAN LEMAK 
#Lecithin - Diekstrak dari soya tanpa penggunaan bahan pewarna, pemanis atau pengawet. - Membantu proses memecahkan lemak dalam tubuh. - Membantu menghalang pembentukan lemak baru dari makanan yang kita ambil apabila digandingkan dengan Alfalfa Complex. 1 botol Lecithin, 180 kapsul (RM52.50) tahan untuk kegunaan 1 bulan. 
#OmegaGuard - Membantu proses memecahkan lemak lama dalam tubuh seperti di bawah kulit, di dalam hati, di dalam salur darah, lemak yang menyelaputi luar organ - Membantu mengawal selera makan dengan menghasilkan hormon leptin yang menyekat selera makan dan membakar lemak untuk tenaga.- Meningkatkan metabolisma dan membakar 40% lebih banyak lemak bila bersenam. - Bagus untuk ibu menyusu kerana OmegaGuard ialah minyak ikan yang baik untuk perkembangan otak bayi. Khasiat minyak ikan boleh diserap oleh anak melalui susu ibu. 1 botol OmegaGuard, 90 kapsul (RM136) tahan untuk kegunaan 1 bulan. 



2) BUANG/DETOKS atau SINGKIRKAN LEMAK 
#HerbLax - Kombinasi dari tumbuhan herba yang terkenal secara tradisional membantu masalah tidak hadam dan pergerakan usus yang tidak sihat. - Membantu proses detox iaitu untuk membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Herb-Lax, 120 tablet (RM52.50) tahan untuk kegunaan 1 bulan. 
#Alfalfa Complex - Bertindak sebagai fiber yang membawa keluar lemak-lemak yang sudah dipecahkan oleh Lecithin dan OmegaGuard. - Juga membantu sebagai milk booster kepada ibu menyusu. 1 botol Alfalfa Complex, 330 tablet (RM53.75) tahan untuk kegunaan 1 bulan atau 700 tablet (RM97.50) 



3) BINA OTOT AGAR BENTUK BADAN LEBIH FIT DAN TERBENTUK ELOK 
#Cinch Shake Mix - Didatangkan dalam perasa coklat, vanilla dan café latte. - Protein soya membantu rasa kenyang, meningkatkan metabolisma badan serta mengandungi Leucine untuk membantu mengekalkan otot semasa proses penurunan berat badan, supaya badan anda tak menggeleber setelah berat badan turun. - Digunakan sebagai meal replacement untuk memotong beratus-ratus nilai pengambilan kalori harian. 1 canister Cinch, (RM 175) 
#ESP - Sumber protein, mempunyai Indeks Glisemik yang rendah yang membantu dalam proses mengurangkan berat badan dan mengawal selera makan selain membantu tubuh bertenaga sepanjang hari. - Sesuai untuk ibu menyusu kerana ESP berfungsi meningkatkan kualiti susu; pekatkan susu. 1 canister ESP, 850g (RM150) 


Dapatkan kolsultasi percuma dari kami untuk cadangan vitamin kurus mengikut bajet anda dan cara pengambilan yang betul untuk hasil yang optima.


Klik SAYA NAK SLIM 

Followers