Saturday, 8 April 2017

MENGURUS DUIT KELUAR MASUK

Assalamualaikum semua,

Korang tau tak kak imm suka main file excel. Hahaha sungguh ni.

Kak imm kenal excel mase tahun 2 dekat uni dulu. Tahun 2 kami dah start buat basic seibutsu jikken (eksperimen biology yang basic).

Dalam satu jikken tu kami kena kumpul beratus2 data. Pastu kenalah tambah tolak bahagi darab semua kan. Dari situ lah kak imm tahu sikit2 function dalam excel tu.

Pastu masa keje kilang dulu memang kita keje dengan excel. Key in data masuk excel. Itu lah kot keje yang kak imm paling suka dekat kilang dulu haha.

Dan sejak dulu memang kite keep track duit keluar masuk kite dengan file excel je. Kak imm memang listkan satu2 duit keluar masuk dari semua sumber yang ade.

contoh kite punya duit keluar masuk
Kak imm punya data duit keluar masuk sekarang. Kite letak nama file profit n loss. Hahahha nama nak gempak2 aje. Sebenarnya nama file tu kak imm tiru nama file kilang dulu hiii.

Duit keluar masuk dekat maybank/cimb memang kak imm akan key in balik satu2 sebiji2. Bila kita key in duit masuk atau keluar, terus excel calculate kite punya baki terkini. So, kak imm memang akan tahu duit dalam bank ade berapa dengan nilai yang tepat okeh.

Kadang2 ada customer buat payment untuk barang preorder (barang silver selalunya). Supplier pulak belum minta payment. Kite tengok baki dalam bank wahhh banyaknya duit. Terus datang nafsu nak beli sesuatu. Pastu lupa sebenarnya ade barang yang kite tak bayar lagi ke supplier.

Kalau camni, kak imm akan key in duit keluar in advance dengan remark. So kite tau lah, lepas bayar dekat supplier nanti baki sebenar duit kite ada berapa kan. Penting ni supaya kite tak terrgunaa duit orang.

Kak imm jarang ada duit wallet sebab segala belanja rumah en suami yang buat. Beli barang dapur ke, ikan kat pasar ke, semua kerja en suami.

Kak imm dapat duit wallet hari rabu je untuk belanja anak2 makan aiskrim. Pastu baki dari makan aiskrim, kite masukkan dalam tabung kite senyap2 hihi. Yang tu memang tak tahu ade berapa. Tahu2 ehh duit tabung dah banyak, boleh beli emas 0.5gram. Seronokksss

Korang pulak manage duit keluar masuk korang camane?


 

Followers