aisya dan ayat kiasannya

Alhamdulillah aichan da x batuk semalam,,
boleh tengok petua hilangkan batuk kat sini,,
aichan kan,,kalau die nak pape,,
die jarang nak cakap stret to the point,,
kadang2 die tak cakap lgsung ape die nak,,
die mulakan dengan merengek,,
pastu kite kena teka la ape yg die nak smpai betul,,
selagi salah, selagi  tu la die dok melalak meraung,,
haisshh dah la meraung kuat kan,,
kadang2 saya biar je die meraung dulu,,
lepas die da reda nangis, tenang sikit,,
baru kite sambung teka balik,,
kalau tekaan betul okeilah dua2 gembira,,
silap2 teka,,nanti die smbung meraung hahaha..
saikin die ade cara baru,,
tak menangis dah, which is good la kan,,
tapi saye pulak yang terfikir,,
normal ke budak umur 2 tahun 10 bulan ade skill berkias camni,,

contoh 1 : mami makan kuaci lepas berbuka

ai : mami buat ape tu?(dia dah tahu)
ma : makan kacang(kuaci)
ai : kacang sape beli(die tahu kuaci baba tinggalkan kat umah nenek)
ma : baba beli
ai : mami sedap tak kacang?
ma : sedap la
ai : aisya sedap tak kacang?
ma : mane mami tau,,aisya sedap tak?
ai : sedap..mami suke tak kacang?
ma : suke
ai : aisya suke tak kacang?
ma : aisya suke tak?
ai : suke
mami sambung makan kuaci x pelawa pun aichan,,
aichan akan pg main tpt lain kejap n datang balik
perbualan dari soalan mami buat ape tu akan berulang lagi,,
bile mami tanye aisya nak kacang jugak ke?
baru aichan cakap nak hahaha

contoh 2 : siang hari smbil tengok tv,,aichan datang smbil bawak bungkusan kuaci

ai : mami ni ape ni?(obviously dia dah tahu kan)
ma : kacang
ai : sape beli?
ma : baba la beli
ai : aisya pandai tak makan kacang?
(malam b4 tu dah ajar dia bukak sndiri kulit kuaci, so die da pandai)
ma : pandai, semalam mami da ajar
ai : aisya suke tak kacang?
ma : aisya tak suke
ai : aisya suke lahh
mami buat x tahu je,nanti die dok usung lah kuaci tu,,
ma : aisya nak kacang ke?
ai : nak

yang saya perasan die akan kias2 mcm tu bile barang yg die nak tu,,
dah dideclare sebagai orang lain punye,,
bukan aisya punya,,
kalau macam susu, aiskrim, yakult, fries,,
kitorang slalu cakap susu aisya, aiskrim aisya,,
so die mintak je kalau die nak,
kalau pegi kedai n ade something yang die nak,,
aichan tak mintak direct die nak tau,,
die akan tanya macam2 dulu,,
ni ape?
aisya suke tak coklat ni?
aisya boleh main ni tak?
so kalau die dah ulang2 tanya banyak soalan tu,,
maksudnye die nak sesuatu yang die dah aim la tu,,
kalau g kedai dengan ayah,,akan dapat la sesuatu,,
dengan mami,, xde ye..mami buat x layan je
owhhh sekarang kalau g kedai, lalu tmpat kasut,,
mesti keluar banyak soalan,,
aisya ade kasut tak?
kasut aisya dah ketat tak?
kasut aisya dah kotor tak?
bla bla bla
nak kasut baru la tu maksudnye huhuhuhu
yelah nak,,kite cari tpt lain,,
kat nirwana xde saiz,,
kaki kakak dah besar..

2 comments

  1. fuh.. memang kena sabar dan faham kerenah dia ni.. tapi amat bahaya kalau time penat pehtu tanya memacam.. silap2 boleh kena marah.. huhuhu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge