Alhamdulillah yeaaayy DAH KURUS

Dek kerana terkejut dengan berat sendiri pada hari raya ritu, which is 57.7kg, saya terus bertekad nak turunkan berat. Kali ni dengan penuh keazaman lah kirenya hihi.

Actually berat saya lepas pantang aqil dulu dok stuck dekat 52 kilo, dah takboleh turun. Makan sikit pun dok tang tu jugak.

Tapi nasi je la makan sikit, air manis, biskut2, jajan, fast food iols makan banyak jugak😂

Dok hentam makan macam2, pastu berat tak timbang (alasannya penimbang rosak), sedar2 dah nak masuk 58 kilo!! Haaa terkejut beruk maks.

Balik dari kampung, dengan keazaman yang menggunung, terus jalankan operasi menurunkan berat.

Langkah terawal yang kite buat ialah,

1) Kurangkan nasi. 2 senduk brekafast, segenggam lunch dan segenggam dinner. Keputusan nak kurangkan nasi ni lepas saya tengok video kevin zahri ni. So, nak cubalah.

2) Stop ambil air manis. Tapi ade jugak derhaka 2,3 kali, masa makan kat luar hihi
3) Stop kunyah2 biskut.
4) Stop fast food.

Cabaran yang dihadapi,

1) Awal2 mase kurangkan nasi tu memang lapar gile lah. So, saya cover kelaparan dengan minum ESP+Oat 3 kali sehari, dan kunyah buah epal.

Masuk minggu kedua, perut (serta nafsu) dan boleh terima, so tak kunyah buah pun okei je, takde lapar sangat macam minggu 1st. Dan kite tetap konsisten minum ESP+Oat 3 kali sehari.

2) Kite kan biasa kunyah2 biskut petang2, so ade rasa craving nak makan benda manis.

Cara nak atasinya, kalau terasa nak makan biskut, kita makan buah dulu 2,3 potong. Lepas tu makan la biskut sekeping. Kalau tak makan buah, myb kite ada terover makan biskut 5,6 keping haha.

3) Kite perasan lepas kurangkan nasi, kite mudah sembelit. Tak pasti ape kaitannya kat sini.

So, nak atasi sembelit ni, kite minum air banyak2 dan kadang2 amek herblax Shaklee untuk mudahkan pelawasan.

So, itu jelah yang kite berjaya buat setakat ni. Nanti pasni kalau kite rajin, naklah try bersenam untuk susutkan sikit perut ni. Doakan kite rajin hahaha.

So, ini penurunan berat kite selama 22 hari. 4.8kilo yeaayy Alhamdulillah. Actually kite berdebar jugak ni takut dia stuck je dekat 52kilo macam sebelum ni. Kalau stuck juga, memang wajibulghunnah buat senaman la pastu kot.

Kawan2 yang nak turunkan berat juga, cubalah amalkan macam kite buat ni. Berkesan untuk kak imm, mana tau berkesan untuk korang jugak.

Semoga berjaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge