feb 11,2014 : adik hana oo adik hana

nurzakiah hanum : ??? Hahaha
linda : imm gune nokia asha 303, operating system die S40, bukan android.S40 tu ape,xleh ckp byk2 sbb xtau n x faham pn ape hihi.tp yg imm tau tepon ni xleh install apps yg mcm android boleh bt tu.bloggeroid ke,instagram ke,camera 360 ke,ape2 lg lah,imm just pnah dgr org skeliling sebut je,tp nak install mmg x dapat la.bunyi mcm ktinggalan zaman sgt ke ehh?hahaha.

Adik hana ooo adik hana,,
lepas satu satu lah adik ni,,
result urine da okei,,
mix growth dlm urine da clear alhamdulillah,,
timbul sakit lain la pulop,,
ade 2 ketul bisul kt kepale adik,,
hiiii adik amek kt mane pulak ni?
Bisul tu betul2 kt tengah belakang kpale,,
kalu baring mmg ngam2 la bisul tu kna gaimen(permukaan?),,
adik tido kpale senget so xde msalah sgt,,
tp kalu baring adik xleh golek2 kpale ,,
sakit bisul tu,,
kalu mami tersentuh sikit pun adik da meraung,,
g spital doc bg antibiotik,,
die tulis “8ml untuk 4 kali makan sehari”
kalu anda seme,
ape yg anda faham dr ayat tersebut?
8ml sekali makan, 4 kali sehari?
1st time nak bg adik antibiotik tu,
mami bg 8ml
(syringe yg farmacist bg tu pn besar 10ml punye)
msuk sikit je adik luekkn balik,,
tak sedap pahit sgt ubat ni,,
malas nak pakse so percubaan nak bg adik antibiotik x bejaye,,
keesokan harinye mami lupe nak bg adik antibiotik tu lg,,
pastu mami terfikir,,
mcm x logik je nak bg baby 5 bulan 8ml ubat,,
aichan ni pun kalu demam kite bg 1.5 – 2ml je,,
mami tnye kwan2 mami yg keje misi n doc,,
derang seme kate 8ml adalah terlalu banyak untuk baby,,
sebaik adik xnak telan antibiotik tu,,
kalu adik telan smpai 8ml tu cane?
akan jd overdose kah?

  • 8ml untuk 4 kali makan sehari
  • bg syringe saiz 10ml
  • bg antibiotik 3botol,satu botol 60ml = 180ml,
  • kena habiskan dalam mase 5 hari,

logik la kalu mami faham 8ml sekali x 4 kali sehari x 5 hari =160 ml,
adekah maksud die 2ml skali bg,,
so total 8ml sehari?
ke mami yg salah faham?
ke?
Haaiihhh doc yg prescribe antibiotik ni pun,,
bahase melayu tu boleh gune yg stret to the point sikit tak?
Ke mami yg salah faham ekk?
?
?
?
?
Mami sangat terkilan,,
papepun alhamdulillah sbb adik hana xnak makan antibiotik tu,,
takyah la mami sesakkan otak fikir
ape maksud sbenar “8ml untuk 4 kali makan sehari”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge