Klasik D40 : Rezeki, Usaha dan Asbab

Reblog : (saya pernah tulis entry ni tahun 2014)

Saya tertengok satu bangumi dekat astro oasis, tapi xtau tajuk ape. Pakcik arab tu petik ayat 25 dalam surah Maryam,,

 “Dan goyanglah pangkal pokok kurma itu ke arah mu, nescaya (pohon) itu akan menggugurkan buah kurma masak kepadamu”

(Saye explen dgn bahase sye faham ye..ayat sbenar pakcik arab haruslah x hafal :p)

Setiap bende yang berlaku di dunia datang dari Allah tapi perlu ade musabab. Padahal kalu Allah nak bagi, Die boleh bagi je terus. Tapi dr ayat tu, Allah nak smpaikan dekat makhluk, kite semua kena usaha baru lah Allah bagi ape kite nak.

Sekuat mane je la kudrat Maryam mase tu kan, dah la tgh sakit nak beranak, even lelaki gagah perkasa pun goyang pokok kurma, buahnye takkan gugur. Tapi Allah perintahkan Maryam goncang pokok tu, lalu gugur lah kurma tu.

Pengajaran ayat ni ada 3
1) semua rezeki datang dari Allah.
2) makhluk kena usaha, baru Allah bg ape yang die nak – Maryam goncang pokok(USAHA) lalu Allah pun bagi rezeki kepada Maryam dengan menjatuhkan buah kurma.
3) musabab (tak reti sgt nak explen, kalu salah harap betulkan ye)
Maryam kena goyangkan pokok then baru lah buah kurma boleh gugur. Kenapa buah kurma gugur?SEBABNYE Maryam goyang pokok.

haaa camtu la,,faham tak?hihi

Dia boleh bagi je apa yang Dia nak bagi, tapi Dia lebih suka tengok makhluknya berusaha. Dia nak tengok kita buat sesuatu yang boleh jadi asbab untuk dapat rezeki yang Dia nak bagi tu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge