mak minta maaf nak.

mse ngandung aichan seriously sye x minum susu,,
beli anmum materna bape kali je minum,,
sepeket pon tak habis,,
pastu smpai la susu tu keras boleh baling ayam,,
pastu bile ngandung hana plak,,
sye slalu mkn fast food,,
n makan megii!!!hahahha
pemakanan tak sihat lgsung,,
aichan baru 2thn 2bln,,
tp gigi die da bkarat n rapuh sgt,,
google knapa dan cara nak atasi,,
fakta kenapa terjadi mnyebabkan mak menyesal nak,,
mak2 yg x amek kalsium yg cukup mse pregnant,,
akan mnyebabkan perkembangan tulang n gigi anak tak sempurna,,
sian aichan sbb mami malas minum susu,,
aichan da rongak sejak kecik,,:(
hana plak kna jaundice teruk smpai masuk wad,,
smpai skang still kna hantar sampel urin ke kk,,
sbb ade mix growth dlm urin die,,
kenape?
smestinye la sebab pengambilan MSG yg banyak mse pregnant,,
mse ngandung aichan mami agak jage mkn,,
megi mmg tak makan lgsung,,
tp bile turn hana ni,,
walopon tak minum susu mami amek oste,,
so bekalan kalsium cukup kt situ,,
tapi masalah lain la pulak yg mami buat,,
kadang2 dlm seminggu tu 2,3 kali mkn megi,,
kadang2 2,3 weekend berturut g mkn mcd,,
hari malas masak pun g mkn mcd lg,,
haiiihhhlaaa mami ni,,
ksimpulannye mami,,
mase ngandung jangan pentingkan diri,,
terasa loya nak minum susu terus tak minum,,
“alaaa takpe tulang x sakit pun”
mami tak sakit syukur lah,,
tp kena fikirla kan kalu mami tak minum susu,,
cane bekalan kalsium untuk baby dlm perut tu?
pastu anak cpat rongak dok marah anak malas gosok gigi,,
marah anak mkn gule2,,
hana plak ni x habis2 lg mix growth dalam urin die,,
mse pregnant mmg la lidah ni lain rase die,,
nak mkn rase yg kite suke je kan,,
tp mami kena ingat la,,
pemakanan mami yang membentuk sistem baby,,
zat2 dr makanan yg mami makan tu baby nak gune,,
baby nak otak yg smpurna yg bijak pandai,,
baby nak jantung usus kidney hati yg sihat,,
baby nak tulang besi urat dawai,,
dah tu kalu mami tak amek zat nutrien yg cukup,,
cane baby nak berkembang dgn sihat kan?
pastu anak da lahir dgn progress tak cantik,,
dok la stress knape anakku jd begini,,
tengok balik ape amalan mami mse pregnant..
jangan smpai menyesal n meroyan sesorang,,
hihihi

sekian,
mami yang menyesal..

SHAKLEE ade set hamil dgn prestasi yang bagus,,
nak cube leh hubungi kakak manis ye,,
017 9191 671
hakhakhak smpat iklan

 

4 comments

  1. Dah terjadi tak boleh kata apa kan… memang menyesal tapi tak apa mereka masih kecik boleh diperbaiki pemakanan mereka tu.

    Terima kasih ke blog kakak dan kakak dah follow sini juga # 7.

  2. terima kasih akak singgah sini.tu la nak baiki cara pmakanan die.tp cabaran lain pulak.anak sulung mmg tak suke makan.2 tahun ni taktau la die suke makan ape lg selain buah.pagi petang siang malam mkn buah tp bende lain x makan.hihi

  3. Pi pon x mnm susu..ostemetrix bli tapi jrg2 je mkn..mkn ikut suka je..x jaga lngsung..huhu..pi ms prgnant hok sulung dulu x blh mkn langsung fast food..meme dio reject..he.kalo mkn tubek smula..hok ni mkn gak tp jrg2 je..meme x rasa nk..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge