ni la contoh “Sikit-sikit lama-lama jadi bukit”

au

Jom kita belajar ape maksud sustained release

Sustained release adalah pelepasan vitamin C secara berperingkat dan berterusan dalam masa tertentu.
Bagi vitamin C rumusan biasa, vitamin akan dilepaskan dengan cepat dalam masa yang singkat.
tengok graf ye(gigih saya lukis tu)
line merah mewakili vitamin SR
line biru mewakili vitamin rumusan biasa

sebelum itu kita kena tahu bahawa vitamin C adalah vitamin yang sangat mudah larut air, mudah musnah akibat stress, kafein, msg dan sebagainya.

Contoh cerita macam ni,

Siti makan vitamin C rumusan biasa pukul 8. Pukul 9 siti masuk studio rakaman. Sejuknya, siti pergi buang air. Sambung rakam lagu, siti x dapat right tune, siti stress. Pukul 10 siti rehat kejap minum kopi.
Antara pukul 9 dan 10 vitamin C yang siti makan tadi tengah aktif dan hampir 100% terbebas. Tapi siti dah pergi buang air, banyak vitamin C siti tersingkir melalui air kencing. Pukul 10 siti stress, minum kopi pulak, stress dan kafein jugak musnahkan banyak vitamin C siti.
Vitamin C siti terbazir begitu saja, kesian siti.

Rita makan vitamin C sustained release. Pukul 9 rita masuk set. Shooting suasana hujan basah lencun, nak terbuang air la pulak. Sejam dah shooting, x dapat feel nak buat scene air mata. Stress rita tau. Producer suruh rita rehat kejap pekena kopi.
Di antara pukul 9-10, 50% vitamin C SR yg rita makan tadi terbebas. Kemungkinan macam situasi siti jugak, vitamin C rita terbazir masa rita buang air, musnah oleh stress dan kafein, TAPI PERBEZAAN BESAR adalah, rita masih ada 50% lagi vitamin yang belum terbebas.
Rita buat pilihan bijak yeayy.

Faham tak PERBEZAAN BESAR antara vitamin rumusan biasa dan vitamin Sustained Release?

Cuba bayangkan ,
1) anda rajin la makan vit C tiap2 hari tapi berapa peratus je vit C yg telah diserap oleh badan anda.
2) anda pilih vit C yang kononnya anda rasa murah tp dengan peratusan serapan harian tu, berbaloi tak dengan nilai anda bayar?

Mari bandingkan,
1) Anda pilih Sustained Release Vita C Plus anda akan dapat hampir 500mg vitamin C sehari.
2) Anda pilih Sustained Release Vita C Plus Shaklee dengan harga RM 92.50 dan boleh guna sehingga 6 bulan.
3) Anda pilih Sustained Release Vita C Plus bulan ini, anda dapat promo beli 6 percuma 1(jimat RM 92.50) atau twinpack dengan diskaun 5%.

Yang mana lebih berbaloi?

Jadi, buat pilihan bijak ye ☺

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge