[Pengetahuan am(yg tak berapa am) : Sel otak berhubung]

image googled dengan keyword neuron..
terdapat satu image lain(merah,hitam,hijau)
yang saya pernah guna sebagai background image
untuk Jalan2 Kehidupan dalam tahun 2007-8..
ahh neuron itu masih sihat nampaknya..


image menunjukkan satu unit sel otak, neuron nama dia..neuron berakar, akar2 bersentuh dengan neuron di sekeliling dia.

neuron menyimpan memori, neuron berdekatan menyimpan memori berkaitan.

neuron A : harijadi nenek 14 Jan
neuron B : 14 Jan 2009 , 1st time buat karipap sendiri tapi hangit
neuron C : simpan resepi karipap
neuron D : resepi karipap belajar dari senior
neuron E : senior tu name kak ina 
neuron F : laki kak ina name dr din ngajar kat ukm
neuron G : kawan baik study kt ukm pnah blaja dgn dr din,,
neuron H : kawan baik tersebut beli OmegaGuard
neuron I : esok post OmegaGuard ke kawan baik

haaaaaaaa nampak tak menarik gile bab sel otak berhubung ni,,

sel otak anda sangat sihat jika anda boleh ingat hingga lebih 20 peristiwa berkaitan dengan satu keyword. apabila satu neuron distimulate, 
neuron tersebut akan stimulate neuron di sebelahnya menjadi rantaian memori yg panjang,,

dengan syarat neuron sihat dan x mati la..
kalau salah satu neuron mati, apekah kesannya..
contohnya neuron F mati, saya mungkin dah lupa laki kak ina name dr din, dan peristiwa berkaitan selepas itu.

Cara nak sihatkan sel otak, nak buat mereka berhubung antara 8juta sel sama lain, xnak bagi cepat mati, xnak bagi anda cepat nyanyuk?

Salah satunya banyakkan makan Omega-3..Macam kawan saya yg order OmegaGuard tu la..hihih
(cara lain, nnt saya sempat menulis saya share..adik hana merengek ni)

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge