PENTING PENTING PENTING PENTING SANGATT

diagram googled

Korang tahu tak betapa pentiiingggggnya protein sehingga dunia biologi angkat diagram ini sebagai “central dogma” iaitu ASAS KEHIDUPAN.

DNA ditranscript kepada RNA dan seterusnya ditranslate kepada PROTEIN, (bukan karbohidrat, bukan lemak)

Protein yang akan membentuk sel, menjadi tisu, menjadi organ, menjadi sistem, menjadi kita.

Kalau kita kekurangan protein, pembentukan sel tidak sempurna, tisu kita tidak lengkap, organ kita cacat, sistem kita tak kuat, kita manusia yang tak sihat.
Macam mana nak kuat kalau asasnya rapuh. Jadi, ambil protein tau. (pesanan dengan muka tegas)

22 Asid Amino

Kalau rujuk diagram kat atas, RNA ditranslate kepada asid amino. Gabungan asid amino akan membentuk protein. Untuk bentuk protein lengkap dan boleh berfungsi, tubuh memerlukan 22 jenis asid amino.

Tetapi manusia hanya boleh bentuk 13 jenis asid amino dalam badan sendiri. Jadi, lagi 9 jenis asid amino perlu diambil dari makanan berprotein terutamanya tumbuhan. Contoh makanan berprotein seperti soya, kekacang, jagung, bijirin dan sebagainya lah.

Perlu sangat ke ambil makanan berprotein?

Perlu perlu perlu!! Sebabnya, kalau pembentukan protein tak lengkap, protein tak boleh menjalankan fungsi dengan sempurna tau.

Contohnya, kita bayangkan hemoglobin sebagai basikal. Basikal yang takde tayar tak boleh berjalan kan? Macam tu lah hemoglobin, kalau tak cukup salah satu komponen asid amino, hemoglobin jadi protein yang takboleh berfungsi. Jadi, useless kan?

Pada awal buat entry ni saya tak berniat langsung nak masukkan elemen Shaklee kat sini, tapi bila Shaklee keluarkan poster ni, rasa macam rugi je kalau tak guna and share kepada korang..hihi

Tengok tu apa yang ESP ada. Lengkap dengan semua 9 jenis asid amino yang kita perlu. Rasa macam takperlu explain apa2 dah, sebab poster ini memang conclusion terhebat untuk entry saya ni hihih..

imm,
4fig achiever 03/2015
017 9191 671

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge