Petua tokcik sihat bergaya

di sebalik semak n pokok pisang tu ade kebun sayur tokcik,,
skang die tanam petola, cili, ubi keledek kot..

Saye slalu kan cite depan rumah saya ni ade kebun sayur,,
bukan saya punye la,,jiran yg punya,,
jiran tu saya panggil tokcik,,
kecik je orgnya,,
mungkin 150cm sbb die rendah sikit dr saya,,
kurus dah,,tubuh orang tua biasa,,dah xde isi,,
mse mula2 pindah sini saya pnah tanye umo die,,
die tunjuk 6,,76 ,thun ni dah 80 agaknya,,
tapi tapi tapiii…
die sangat gagah perkasa okeii,,
angkat seguni kayu api lekkk je,,
sape kenal guni jalur boleh muat beras 100kg tu,,
org guna bt main lari dalam guni,,

gambar saya pinjam,kat sini

haaa kayu api penuh tau dlm guni tu,,
rilex je die junjung kat bahu hoho,,
guni tu lagi besar dari die okeihh hahah,,
smalam die dok ngangkut kelapa yg pakcik kelapa turunkan(dgn beruk),,
berapa trip ntah angkut kelapa dgn kereta sorong,,
sekali trip penuh die isi kereta tu,,
mmg sekuat badang tokcik ni,,
ritu ade peluang borak dgn die,,
die dok ngadu mata x nampak sangat dah,,
tp telinga die tajam lg,,

tokcik : 
2,3 hari ni batuk2 la pulak,,nak turun kebun pun x cekak (x larat)..

mokcik : 
tok ade sakit kencing manis, darah tinggi tak?

Tokcik : 
taktahu lah sbb ambo x penah pegi hospital sejak muda lagi,,ambo ni sjak muda memang cergas ligas gini mek,, xleh duduk diam,,kalu x buat kijo, berasa supo nak demam.

Mokcik : 
tok ni tulang kuat gagah lagi, tok makan gapo gak?

Tokcik : 
X makan gapo hok pelik lah,,makan nasi supo demo jugak,ulam daun kayu nga ikan rebus,,
tapi jak muda ambo xpernah makan koksey(merapu).megi, cikedih tu beraso lagumano pun ambo x tau.air minum hok suam sokmo,,air batu mmg x rajin masuk tekak la..lado ni ambo tanam nok jual jah, ambo sdiri x makan lado..

Mokcik : ooo kita gak air batu x tinggal..

Tokcik : ho la budok loni gak,,x saye(sayang) ko tubuh..dok dapur api(pantang lepas beranak) minum air batu..tuo2 nati tunggu sakit urat la mek..

(tinngg rase mcm kena panah dekat dahi hahaha)

murah rezeki haritu,,
dapat petua hidup sihat, dapat sayur kacang panjang jugak,,walopun kena panah xpe la ahaha

timekasih tokcik slalu bg kite sayur 🙂

ehh..conversation dgn tokcik ni nak kna translate penuh ke?
rase mcm malas pulak :p

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge