Rumah kena serang

belakang rumah saye ade hutan belantara haha
luasnya dalam 2 lot rumah banglo,,
tp xtau lah knape x dibuat rumah kat situ n biarkan bersemak,,
last time tuan die mai bersihkan tanah tu bebape minggu lepas kami pindah masuk rumah ni,,
pastu sampai ke laa ni la tanah tu terbiar,,
dekat 3 tahun dah weii hahah,,
kalau tanam pokok cili dah berapa puluh kali boleh hasil kan,,
entah2 gajah pun ade dlm hutan tu huhuhu(T____T)
pastu pokok2 yang menjalar (enau ehh org panggil?)
dah masuk mjalar dalam kawasan rumah kami,,
pagar macam dah nak runtuh dah hahaha,,
nak masuk dalam kawasan tanah tu kami takut,,
sebab dah bebape kali terserempak dengan sepasang ulau tedung dok lalu lalang dkat laman kami mnuju ke hutan tu,,
hahaha takut tak bunyi die?
so en suami mengambil inisiatif la bersihkan sikit2 kat area pagar,,

nampak la sikit rupe pagarnye,,
ritu mmg x nampak
digulung oleh pokok menjalar

dah bersihkan timbul masalah baru,,
semut hitam yang menggigit pakat pindah masuk ramai2 dalam rumah kami,,
setiap penjuru ade weii,,
masuk dr tingkap living room,,
berarak ke dapur,,
dekat dining table die buat t junction,,
ade yg g dapur, ade yang pg stor,,
stresss oiiiii
tambah lagi stress smalam ade seekor jengking kt depan pintu toilet..
saye syak makhluk2 ini datang nak balas dendam la,,
sebab dah kacau rumah derang kan,,
kite terpijak je kaw laluan die,,terus gigit,,
mami xpe la boleh elak,,
aichan n hana ni ape tau,,
kejap2 kang melalak kna gigit semut..
so sebagai langkah pertama,,
ade cara berkesan tak nak halau semut ni?
saya dah guna spray serai,,
5 minit je hilang semut pastu masuk berarak balik,,
tolongggg

3 comments

  1. adoi.. penat ttaip prpanjang.. dah la pakai mobile. haha.. utk semut tu cuba cari spray semut dan lipas amway. kami guna berkesan.. sekali aritu semut masuk lalu tingkap bilik air. kami sembur kat bingkainya. alhamdulillah takde masuk lepas tu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge