Salji

Yuki (read : salji), satu keindahan alam yang meninggalkan kenangan yang amat mendalam pada aku. Di sebalik keindahannya yang ku kenang2 itu, yuki juga membawa kisah kelabu asap dalam hidupku.

Tahun 2008, first time kau ikut budak2 gifu main snowboard. Budak gifu lain memang gila main snowboard, tapi selama ni kau tak pernah ikut. Tahun 2008 tu kononnya tahun terakhir kak samida kat nihon, so setiap aktiviti dia buat, kau ikut la. Cute kan dapat kohai macam kau. Mengekor senpai je keje kau hikss.

So, tahun tu pegi main snowboard di mane entah kau lupa dah nama dia. Korang bayangkan putih gebunya salji, tapi kalau kau tergelincir, kesakitannya macam kau jatuh atas jalan tar jugak tau. Kau tergelincir terhempas punggung macam nangka busuk. Sakit gile nak mampus.

3 hari lepas tu kau tergelincir sekali lagi, kali ni slide depan library pulak. Terhempas dengan posisi sama, terhempas punggung. Kali ni memang kau menangis sorang2 sambil seret kaki balik rumah hahaha.

Library inilah yang menjadi saksi

Pastu 2 hari kau terlantar kat rumah macam orang lumpuh haha.

Kau ingat kau boleh lupakan kejadian itu, tapi 3 tahun, 4 tahun, 5 tahun, kesakitan itu masih menghantui hidup ini.

Haha ini kisah benar ye. Hasil dari tergelincir tergolek dog atas yuki, tulang pinggul kak imm bengkak. Bengkak tu tak sembuh tau. Sampai ke hari ni akan ada je benda yang trigger kesakitannya.

Takboleh salah makan sayur n ulam sejuk. Tak boleh tidur atas lantai keras. Tak boleh duduk lama2.

Paling terasa masa pregnant sulung. Bila berbaring, takboleh bangun sendiri. Rumah sewa lama dulu ada toilet cangkung je. Dah duduk cangkung, menangis susah nak berdiri balik haha.Balik kampung siap stress sebab sakit gila dowh nak turun naik tangga.

Sakit pinggul tu tak hilang pun lepas beranak. Bila berurut baru tahu tulang situ bengkak. Lepas makcik urut soal siasat, terus terflashback satu persatu kejadian tergolek atas salji tu.

Lepas beranak baru kak imm tahu kejadian sakit tulang sampai tak boleh bangun sendiri masa mengandung tu bukan normal. Kak imm ingat semua orang mengandung akan alami sakit camtu haha naifnya aku. Tapi masa tu masih takde kesedaran nak cari solution pun. Sekadar bertahan dan berharap tak lama lagi sakit ni hilang lah.

Bila aichan masuk umur 4 bulan susu badan kurang, so masa tu kak imm dipertemukan dengan set menyusu shaklee. Kak imm amek esp, alfalfa dan ostematrix.

Lama2 baru kak imm perasan kak imm dah tak sakit bila nak bangun dari berbaring dan dah boleh turun naik tangga laju2.

(Mase tu kak imm belum jadi ahli Shaklee dan tak berminat nak google kenapa aku dah tak sakit tulang kahkah)

Kak imm pregnantkan hana masa aichan umur 16 bulan dan masih menyusu. So, kak imm teruskan je amek esp dan oste even masa tu kak imm tak amek tau pun kewujudan set postnatal shaklee.

Pengalaman pregnant hana sangat2 berbeza compared to pregnant aichan. Pregnant hana, kak imm takde sakit tulang, takde cramp betis langsung. Yes takde langsung, heaven gile. Dah la masa pregnant hana tu kak imm selalu travel ke jeli. 2 jam pegi 2 jam balik.

Masa pregnant aichan kak imm memang takde ambil ape2 supplement. Makan yang klinik kesihatan bagi je. So memang 100% boleh bezakan la pengalaman pregnant tanpa esp+oste dan pregnant dengan esp+oste. Efek lain kak imm tak perati, tapi bab sakit tulang pinggul tu memang obvious gila perbezaannya.

Ibaratnya dari skala 9 turun ke skala 2.5 je. Power gile.

4 tablet Ostematrix ada 1000mg kalsium tambah 500mg kalsium dari ESP. Fuhh memang power gile effect oste dan esp untuk kesihatan tulang.

Sapa ada sakit2 tulang memang kak imm rekomen sangat oste dengan esp. Serious puas hati.

Lagi puas hati dua2 ada promo tau. Baik korang grab sebab once korang try dua beradik ni, confirm jatuh cinta nak setia bersama selagi nyawa dikandung badan gitu.

18,19, dan 20hb ni ade promo less 5% tau untuk pembelian oste dan esp. So, kalau korang ada masalah sakit tulang, tolonglah toolonnnggglah grab segera. 

One comment

  1. Susah tak nak belajar bahasa Jepun? Seronok je tengok orang terer banyak bahasa ni …
    Pengalaman mmg berharga kan Im. Hanya org yg mengalami je tau betapa pengalaman itu menjadi guru yang paling bagus dalam hidup kita.

    Memang wajib ambik supplement sebenarnya badan kita ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge