Segmen korang tanya saya jawab : BAHAYA DETOX DAN MENYUSU BAYI

Soalan :

Betul ke, kalau kita makan something (supplement, infused water, makanan) untuk tujuan detox, nanti toxin akan keluar melalui susu itu jugak? Jadi mak2 bf tidak digalakkan detox..betul ke betul ke?!!!!

haaa cuak pulak saya sebab saya sendiri mmg tengah amalkan daily detox dengan pengambilan alfalfa.Jadi kalau betul toxin keluar melalui susu ibu, bagi kesan pulak ke adik hana..

hasil dari carian google, saya dapat beberapa fakta yang agak mengejutkan, ewahh ko terkejut la sangat :p
Our body excretes toxins through all our bodily discharges:
  • sweat
  • urine, fecal
  • prostate fluids/semen,
  • menstrual blood 
  • and BREAST MILK
The most common toxins found in breast milk are methyl mercury (found in mercury contaminated fish, farm raised fish), and PCBs (polychlorinated biphenyls), found in flame retardant sprayed on the fabric for furniture, clothing, including and especially baby clothing and baby care items, PVC coating of wire, copy paper treatment, sealants and caulking used in schools and buildings, adhesives and some paints. It seems everywhere!
jadiiii, toxin boleh masuk ke dalam susu ibu ye kawan2!!! 
WALAUPUN BEGITU 

mommies takperlu risau sebab semua conclusion mereka, walaupun toxin boleh masuk dlm breastmilk, bm masih menjadi sumber makanan terbaik untuk baby. Sebabnya, dalam susu ibu ada antibodi sekali, so toksin tu akan disingkirkan oleh sistem badan baby sendiri dengan bantuan antibodi tersebut.
fuhh lega jom gi makan nasi pastu nyusu hana, 
tapi tiba2 ada mommy yang share ini pulak
 Anis Kurekuresakti
    Aku ngantok..penat travel..xleh nak hadam Sgt..BTW interested plak ngn topic ko..detox n bfeed..aku memule pon xpercaya bende2 alah detox ni smpai la eczema aku teruk gile mase hujung tahun 2012 dulu..so aku terai la detox depa (eczema sufferer yg pilih nak try alternative tmx) dok kata minum la rooibos tea..guna lah Epsom salt..tapi klau tgh bfeed jangan detox satgi kena kat anak..mase tu anak aku dlm 9m++..kan x percaya pasal detox ni..so aku try la juga..selain boleh transfer kat baby..ade juga warning bgtaw klau detox akan mengalami healing crisis..means kene lalu phase yg condition ko akan jadi very worse dulu baru beransur baik..Masetu aku tawakal aje la..da rimas luka eczema aku x baik2.. So aku mnom rooibos tu xsmpai 2 mgu..bijik2 kat tgn aku makin naikkkk…at the same time Anak aku kne oral thrush yg teruk juga..so aku google2 semua mention if mother on antibiotic its normal utk Anak kena thrush..aku Pk bile mase aku amek antibiotic plak..hasilnye gg anak aku terhakis n terhakis tgal separuh..di tambah plak ngn prob liptie die..so after awhile aku Pk maybe betul ia berkaitan..wallahualam..hihi..kene tanye yg betul2 pakar…so to be on the safe side..klau mak2 nak consume something yg bersifat detox ni kne berpada2 jela..hihi..true story ni taw..x caye tye Norafzan Shuhaimi..die tgok luka E aku mase tu..scary x..hehe
terpaksa sambung study sikit lagi haha

So berbalik pada isu yang ditimbulkan oleh kawan saya tu,,SAYA SENDIRI BUAT KESIMPULAN AWAL(sapa yang lebih pakar dan berilmu boleh komen dan betulkan ye jika salah)
DETOX adalah proses badan singkirkan toksin dari badan, ini adalah proses normal badan yang berlaku setiap masa. Kita berpeluh, buang air kecil, besar itulah detox. Wanita yang period tu pun salah satu proses detox. Jika kita tiada penyakit yang kritikal, proses detox adalah normal dan menyingkirkan “toksin biasa” dan tidak membahayakan dan tidak memberi healing crisis yang teruk, juga tidak memberi kesan buruk kepada bayi menyusu
  
Macam kes Anis Kurekuresakti , anis detox untuk severe eczema, (berdasarkan cerita anis yang kata masa tu tahap eczema dia sangat scary) ,SAYA BERPENDAPAT mungkin hasil yang disingkirkan dari tubuh dia masa tu adalah bukan “toksin normal” dan toksin yang keluar dari hasil detox “sangat banyak”, so antibodi baby anis xleh nak handle keadaan tersebut, baby pun terkesan la jugak dari detox anis.
  
Berbalik kepada soalan saya kat atas sekali, saya maksudkan normal detox, untuk bantu singkirkan lemak dari badan, untuk tingkatkan kesan baik pengambilan supplement dsb, jadi saya berpendapat detox ini tidak memberi kesan mudarat kepada bayi.
Jadi lepas ni kena guna clear term untuk detox supaya clear dan tak jadi isu ye..

  • LIGHT detox – daily detox normal untuk singkir lemak , tingkatkan keberkesanan supplement, segarkan badan dan sebagainya. tidak membahayakan bayi.
  • HEAVY detox – detox untuk severe penyakit seperti eczema yang kronik, resdung kronik, migraine dan sebagainya,(keywordnya kronik). boleh memberi kesan kepada bayi.
gambar ambil dari website ini..menarik juga untuk baca
ENTRY INI TERBUKA UNTUK PERBINCANGAN YE..PAKAR2 JOM LA BG PENDAPAT ..

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge